Aj Ikea Schováva Hororové Tajomstvá

sobota 21. marca 2015


Prechádzate sa po výstavnej ploche, zbadáte pohovku Brooka a obdivujete jej prevedenie vo farbe nach a noc. Do mysle si vložíte krátku poznámku - spýtať sa predajcu podrobnejšie informácie, len aby ste nezabudli. Tento kus nábytku tu predsa nemôžete nechať. Prezeráte si aj falošnú izbu, v ktorej je sen o dokonalej pohovke umiestnený a zrazu zatúžite po rovnakej, nech stojí koľko chce. Chcete presne takú, akú vytvorili dizajnéri nákupného centra. Obchod má vás vo svojej moci.


"Obsah tohto pôvodného románového hororu a paródie nemá žiadnu súvislosť s akýmkoľvek predajcom ani výrobcom nábytku. Miesta a postavy, o ktorých rozpráva tento príbeh, v skutočnosti neexistujú. Všetok spomínaný nábytok a ostatné výrobky sú výplodmi autorovej búrlivej fantázie."

Orsk je ako každý iný obchod s nábytkom. Má tovar v celkom prijateľnej cene, severské názvy nesmú chýbať, a samozrejme využíva základné obchodnícke triky akými sú napríklad dezorganizácia návštevníka, ktorý príde po lampu a kúpi si skriňu, či rôzne falošné dvere, ktoré vytvárajú dojem, že ste doma. 
Medzi poličkami Kjëring a skriňami Liripip sa však v noci deje čosi nekalé. Traja zamestnanci sa preto na popud šéfov rozhodnú tento problém vyriešiť. Niekto ničí jednotlivý nábytok a zanecháva špinu a smrad. Amy, Ruth Anne a Basil očakávajú pokojnú noc, počas ktorej budú maximálne lúštiť sudoku, či počúvať otravné reči stavajúce Orsk na piedestál posledného menovaného. Potme v obchodnom dome, však zažijú oveľa horšie veci než si kedykoľvek predstavovali. Po prečítaní príbehu sa v žiadnom nákupnom centre nebudete cítiť ako predtým... 

"Horrorstör je klasický duchársky príbeh zasadený do súčasného prostredia a zabalený do podoby maloobchodného katalógu s ilustráciami naplocho baleného nábytku a iného, o čosi zlovestnejšieho zariadenia domácnosti."

c e s t a
Knihu som objavila v jednom malom kníhkupectve v Ružomberku. Vracali sme sa z lyžovačky, z jarných prázdnin a zastavili sa počas upršaného dňa na malom námestí. Zaujala ma ihneď obálkou, najprv som myslela, že si niekto zabudol katalóg, ale keď som začala obracať listy, nebolo pochýb, že v ruke držím knihu. Prirodzene som si ju kúpila a celú cestu domov čítala. 

i n f o r m á c i e
Grady Hendrix, ktorý knihu napísal, je autorom rôznych článkov pre rôzne časopisy (vážne chcete, aby som to tu menovala? Aj tak to nikto nečíta ^^) a taktiež filmovým kritikom pre The NY Sun. Logicky žije v New Yorku. Viac sa dozviete tu.




d o j m y
Príbeh sa číta dobre, opisy sa miešajú s akciou. Charaktery sú opísané dobre, ale niektoré mi sem-tam prišli ploché. Dala by sa k nim povedať jedna, nanajvýš dve vlastnosti. Ale to sa dialo skôr u vedľajších postáv. Prostredie bolo vo väčšine prípadov desivé a dobre predstaviteľné, hoci nebolo siahodlho opísané. Počas čítania som si predstavovala, ako celý Orsk naraz upadol do tmy a z čiernej noci sa pomedzi nábytkami prechádzali duše starých väzňov.

Ďalej by som sa presunula k Amy. Ako hlavná postava dosť ovplyvňuje, či sa príbeh bude páčiť, alebo nie. Toľko kníh u mňa už stroskotalo kvôli hlúpemu správaniu najhlavnejších charakterov. Amy bola prakticky normálna osoba, ktorá nevedela čo so svojím životom. Pracovala v Orsku, nenávidela patetické rečičky, neverila na duchov... Vedela si zachovať chladnú hlavu, a to tu aj potrebovala. Myslím, že sa tu dá hovoriť aj o istom vývoji. Na začiatku prakticky všetko vzdávala, ale na konci sa odvážila vzoprieť strachu. 


z h r n u t i e
Ako plus hodnotím originalitu nápadu a hlavne prevedenie obálky a mínus opísanie niektorých postáv, avšak chápem, že nehrali v príbehu hlavnú úlohu. Ak nemáte radi horory nezúfajte, nebolo to zas až také strašidelné, takže na svoje si môže prísť takmer každý.




z a u j í m a v é  o d k a z y
kniha z designovej stránky
trailer
stránka autora


z d r o j e  o b r á z k o v
Orsk na mobilných zariadeniach
obraz
mapa


Páčila sa Vám recenzia? Máte radi horory? Zaujal Vás Horrorstör alebo jeho nezvyčajná obálka?

xo, Radka

2 komentáre:

  1. tá obálka je super! keby to nebol horor tak by som si to určite prečítala :'D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak zase nejaký extrémny horor to nie je :) občas mi to prišlo dokonca vtipné :D

      Odstrániť

 
summer glowing //// creYativitE