"Ako Získať Postavu Snov"

sobota 6. augusta 2016


Úprimne, dlho som nad úvodom článku nepremýšľala, preto som prirodzene začala dosť zhurta. Lenže ťažko písať nejaký úvod, keď ste plní emócií a chcete to čo najskôr dostať zo seba. Preto som sa na tento článok pozrela ešte raz, aby som opravila menšie chyby a hlavne celé znenie príspevku. Myslím, že aj keď je článok dlhší, bude sa Vám čítať lepšie a možno sa aj radšej vyjadríte dole v komentároch.

Chcela by som Vás ešte upozorniť, že všetky obrázky v tomto príspevku sú nakreslené mnou, preto ich bez môjho súhlasu nekopírujte a už vôbec nevydávajte za svoje. Nebudeme si predsa navzájom dvíhať tlak. 

Sedmokráska Malinová opäť vo forme! Znova ukázala postavičku ako lusk! 

Určite ste si všimli, že magazíny pre ženy a rôzne televízne relácie nám neustále propagujú ideál. Ideál krásy tela, ktorý je väčšinou nasledovný: chlapčenská postava, úzke boky, menšie prsia, dlhé nohy, úzke ramená... A podobne. Všetci dobre viete o čom hovorím. Takto vyzerá veľká časť herečiek, modeliek a iných známych osobností. Zrejme aj preto nám to mediálne spoločnosti takto podsúvajú. Prostredníctvom seba samých, alebo teda ľudí, ktorých vyberajú na obrazovky. Ľudia v telke si držia svoj štandard a asi chcú, aby sme ho nasledovali aj my. Alebo im na tom vôbec nezáleží a ide o to len autorom hlúpych článkov o tom, ktorá Slovenka má najkrajší zadok. To netuším, no prikláňam sa k druhej možnosti.

Ak si všimnete články ospevujúce telo nejakej celebrity, ktorá spolupracuje s daným médiom, je to takmer vždy príspevok o úplnej hlúposti, ktorá v kontexte nie je vôbec podstatná. Jediná vec, na ktorej záleží je spraviť celebrite promo a čo najviac sa jej "'natlačiť do zadku". Neviem či autori takýchto článkov majú nejaké výhody, alebo finančné prilepšenia, no na tom v podstate ani nezáleží, je to ale zaujímavá téma na úvahu. Dôležité je, čo si z toho odnesiete vy. Väčšinou nič, to je jasné. No keď už také čosi čítate, skúste to brať pozitívne. Áno, tá baba síce má peknú postavu, ale mne k šťastiu nechýba a som spokojná sama so sebou. 

Možno to však autori píšu z najstaršieho dôvodu pod slnkom. Kvôli zisku. Jasné, že sa novinám a televízii zvýši čítanosť a sledovanosť, ak tam dajú krásku, ktorej postavu ospevujú. Predsa len, primárna cieľová skupina sú ženy (na veku vôbec nezáleží) a tie rady porovnávajú, klebetia, závidia a urážajú. Ale sme my naozaj také bytosti, ktoré sa musia permanentne s niekým porovnávať? Alebo si to o nás myslia len novinári? Ak nie sme... Dokážme im opak a bojkotujme tieto články, či televízne relácie. Nie je také ťažké nečítať Nový Čas alebo neklikať na odkazy na facebookovej stránke Nákupných maniačok. 


Prečo nemusíme chcieť vyzerať ako modelky 

Ak sa zamyslíme nad tým, prečo sú modelky také štíhle, je to úplne logické. Predvádzajú na móle oblečenie, ktoré má vyznieť samo o sebe. Modelka sa má v podstate "stratiť", preto je takýto typ postavy u módnych návrhárov práve taký obľúbený. Samozrejme, aj v tom sa dá nájsť istá krása. No načo tak veľmi meniť niečo Vám prirodzené, úplne jedinečné? Neviem, či sa vy chcete v dave práve stratiť, alebo zažiariť. Na druhej strane, nie každému bolo dopriate mať každý typ postavy s troškou sebazaprenia. Modelky častokrát fajčia, papajú vatu, či niekoľkokrát vyvrátia obsah svojho žalúdka. Myslím, že tieto metódy nie sú to, čo chcete pre svoje telo. 

Samozrejme, niektorí ľudia majú takýto typ postavy prirodzene a je to úplne v poriadku. Rozhodne nie je mojím cieľom nejakým spôsobom dehonestovať štíhle dievčatá, iba poukázať na to, že nemusíte mať telo ako modelka (doplňte si tam čokoľvek chcete), aby ste boli krásne a príťažlivé



Najnovšia diéta z Ameriky! Pozrite sa, ako chudnú známe celebrity! 

Často nám pocit, že sa nám redaktori článkov s takýmito názvami snažia ukázať, ako veľmi zle vyzeráme a ako sa to dá zmeniť. Podkopávajú naše sebavedomie tým, ako veľmi vychvaľujú postavy iných žien, ktoré presne takto vyzerajú. My to samozrejme žerieme aj s navijakom, pretože sme už raz také. Nikdy so sebou nie sme na sto percent spokojné a niekedy o sebe celkom prirodzene pochybujeme. 

No ak takéto články budeme brať ako marketingový ťah, aby sme si kúpili napríklad časopis (myslím, že články: 10 spôsobov ako byť so sebou spokojný na strane 50 a Ako schudnúť posledných 5 kíl na strane 55 sa svojím kontextom úplne vylučujú a nemali by čo hľadať v jednom časopise a už vôbec nie tak blízko seba), hneď sa nám uľaví a nebudeme to brať tak vážne. Aspoň dúfam. 


Najlepšia vec na svete je cítiť sa dobre vo svojej koži

Otázka znie, prečo nám tieto články neukazujú, ako super vyzerajú ženy všetkých tvarov a farieb, ak sú zdravé a spokojné samy so sebou. Prečo nám večne ukazujú ako vyzerať "perfektne", keď nič také v skutočnosti neexistuje. Každému sa predsa páči niečo iné. 

Najlepšie sa to vysvetľuje na thigh gap, alebo medzere medzi stehnami, ak chcete. Aj keď cvičíte neviem ako tvrdo a jete úžasne zdravo, nemusí sa Vám podariť ju dosiahnuť. Thigh gap závisí skôr na štruktúre kostí, než na percente tuku. 

Sama som s týmto mala problém, páčilo sa mi to a mám prirodzene väčšie stehná. Najprv som z nich chcela len schudnúť, čo sa mi podarilo, no medzera tam stále nebola. Celé dni som takmer nič nejedla, iba šalát, paradajky a papriky, občas cestoviny. Pila som veľa vody a každý deň som cvičila aspoň 5 hodín. [hodina kardio, 2 hodiny pilates, 1 hodina H.I.I.T., 1 hodina plávania] Aj napriek tomu sa mi tam thigh gap neobjavila. 

Týmto chcem povedať, že nie vždy dosiahnete to, čo chcete. Isteže, možno by sa to dalo, keby ste cvičili častejšie a tvrdšie, jedli menej kalórií a tak ďalej, no dokázali by ste takto vydržať celý život? Asi nie. Preto je dôležitejšie jesť zdravo, ale udržateľne. 

Cieľom tohto článku je hlavne poukázať na ťahy autorov magazínových artiklov a snažiť sa Vám ukázať aj inú cestu, ktorá nemusí byť nutne taká ťažká, pretože vás bude aj baviť. [sledujte moje ďalšie články o zdraví, kde budú rôzne recepty, rady a zaujímavosti]

Nakoniec však musím dodať, akokoľvek klišé to znie, buďte so sebou spokojní, nech sa deje čokoľvek. Ak ste zdraví, vaše telo je pravdepodobne v norme a nemusíte sa tlačiť do niečoho čo nechcete a robíte to v podstate z donútenia. Je v poriadku ak máte širšie ramená, väčšie stehná, lýtka, alebo neviem čo ešte. Nenechajte si vsugerovať niečo iné. Na druhú stranu, cvičenie a primerané stravovanie je zdravé, ale to určite viete. 

Čo si o tejto téme myslíte vy? Necháte sa ovplyvňovať takýmito článkami? (Priznali by ste si to vôbec?) Skúšali ste nejakú diétu z časopisov? Aké boli dlhodobé vyśledky? (Krátkodobé iste vynikajúce.) 

5 komentárov:

  1. Super článok a úplne s tebou súhlasím. Z každej strany len počujem cvičím aby som sa páčila tomu a tomu, aby som bola chudšia lebo chcem nosiť crop top a vyčnieva mi trocha brucho ale nikto nepovie robím to kvôli zdraviu a pre svoj lepší pocit. Ale ja tie dievčatá aj proste chápem keď to vidíme z každej strany vychrntnuté, preplastikované pseudocelebritky s jediným cieľom zaujať. A ešte chcem dodať že tie obrázky čo si robila sú súper! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelý článok :) Čo sa týka tých časopisov, internetových článkov a tak, absolútne ich nesledujem. Príde mi to ako strata času, a navyše nie len pre čitateľov, ale aj tých úbohých autorov, ktorí sú schopní kvôli čítanosti svojským spôsobom deptať psychiku slabších ľudí. A aby som nezabudla, tvoje obrázky sú úplne úžasné!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. pekný článok :) ja som presne ten typ, čo cvičí pre zravie a pre svoj dobrý pocit, i keď hybným a prvým faktorom bol pre mňa modeling, písala som o tom aj v článku Moja motivácia cvičiť :) http://drewsbeauty.blogspot.sk/2016/06/moja-motivacia-cvicit.html

    OdpovedaťOdstrániť
  4. je vážně důležité, aby se člověk cítil sám se sebou spokojený. Chápu, že obvláště u žen je to celkem těžké, protože jsme věčně s něčím na našem těle nespokojené, ale když člověk jen nesedí a nefláká se, své vysněné postavy může dosáhnout. Je to dost o vůli a odhodlání :)

    OdpovedaťOdstrániť

 
summer glowing //// creYativitE