Zatvorte Dvere, Zatiahnite Závesy, Sleduje Vás Stalker!

piatok 1. júla 2016


Predstavte si, že je noc a vy ste sami doma. Nebojíte sa, pretože ste už dávno vyrástli a strach z tmy nechali kdesi ďaleko za sebou. Robíte čosi rutinné, čosi, čo sa nevymyká normálu. Máte nohy vyložené na pohovke, papáte čipsy, ktoré nádherne chrumkajú pod vašimi zubami a pozeráte telku.

Vaše pohodlie však naruší zvuk, ktorý sa ozve zo záhrady. Nie je príliš hlasný, najprv ho považujete za túlavú mačku či iné zviera. No keď sa ozve znova, vyzriete von oknom do čiernočiernej tmy. Vidíte len svoj jemne vystrašený výraz v zrkadlovom odraze na okne. Zase ste zabudli zatiahnuť rolety

Príde Vám to hlúpe, no viete, že nepríjemného pocitu sa zbavíte jedine tak, že ich zatiahnete.

Podídete bližšie a čosi zbadáte. Opäť si poviete, že si to len nahovárate. Ubezpečujete sa, že tam predsa nič nemôže byť. Takéto veci sa predsa dejú iným ľuďom. Nie Vám. No aj napriek tomu o pár hodín ležíte v márnici. 


i n f o 

Ak túto sériu kníh poznáte, možno viete, že autor nie je jeden, ale vlastne dvaja ľudia. Lars Kepler je len pseudonym, ktorý vznikol z mena známeho spisovateľa krimi románov Stiega Larssona a od Johannesa Keplera, ktorý bol nemecký vedec zaoberajúci sa astronómiou.



Autori sú manželský pár, volajú sa Alexander a Alexandra Ahndorilovci. Nepísali stále spolu, každý z nich predtým vydal aspoň jednu vlastnú knihu. 

Knihy z tejto série sú dostupné až v 40 krajinách a tešia sa veľkej popularite. 

Ak sa chcete dozvedieť viac o autoroch, kliknite sem. 

d o j m y

Stalker bol vcelku desivá kniha. Počas kapitol, v ktorých vnímame pohľad obete, nás sprevádza mrazivý pocit z toho, že sa taká situácia môže udiať dokonca aj nám. Kedysi som si predstavovala, ako sa z takých situácií dostanem. O to viac ma znepokojilo, keď som presne tieto predstavy našla v knihe. Ak sa pýtate, či fungovali, tak správna odpoveď je prirodzene nie. 

Celý charakter vraha sa síce postupne odhaľuje, no stále je zahalený rúškom tajomstva. Neviete aké má úmysly, o čo mu ide, či si obete vyberá náhodne, alebo ide podľa akéhosi vzorca skrytého v jeho chorej hlave. 

Na konci som bola z identity vraha značne prekvapená. Nedá sa však povedať, že som to úplne nečakala... Jedna malá vec mi počas čítania nesedela, totiž nikto z vyšetrovateľov ju nespomenul.


Hlavná postava celej série je štokholmský vyšetrovateľ Joona Linna, o ktorom sa však na začiatku dozvedáme, že zomrel. Nejakým spôsobom však príde, očividne to súvisí s knihami pred Stalkerom. Pre náš dej to však nie je také podstatné. 

Joona bol skutočne veľmi pozorný a všímal si veci, ktoré iným unikali. Bol sympatická postava, veľa nenahovoril, skôr konal. Jeho zvláštnosťou bola najmä nekonvenčnosť v spôsobe boja proti zločinu. Využíval metódy, ktoré boli priamo v rozpore so zákonom, no napriek (alebo skôr vďaka) tomu z toho celého vyšiel ako hrdina. 

Prípady bral osobne a veľmi empaticky, snažil sa vraždy rýchlo a spravodlivo vyriešiť. Prototyp dokonalého policajta. 

Kniha sa čítala ľahko a jednoducho dobre.Ku koncu to bolo možno trošičku zdĺhavé, najmä po tom, ako sa mi uľavilo, keď som zistila, kto je vrah. 

t r a i l e r

z h r n u t i e

Príbeh bol desivý, originálny a napínavý. Knihu hodnotím veľmi kladne, štýl písania mi veľmi vyhovoval. Určite si prečítam aj ďalšie knihy zo série. Najviac ma zaujala Zmluva podľa Paganiniho, na ktorú som kedysi videla reklamu na zastávkach. Kniha ma natoľko zaujala, že som si ten reklamný úryvok čítala asi 500 krát. Ale to bude v inom článku

z a u j í m a v é  o d k a z y
z d r o j e  o b r á z k o v

Pri kliknutí na obrázok.

o t á z k y
Poznáte sériu kníh od Keplera? Máte radi krimi/thrillery? Aké žánre prefererujete? Rozmýšľali ste niekedy nad svojim konaním, ak sa dostanete do situácie, že vás bude ktosi sledovať?

Dúfam, že mi na otázky odpoviete do komentárov a prajem Vám príjemný zvyšok dňa. 

xo, Radka 

17 komentárov:

  1. Pekna recenzia :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tu knihu mam velmi rad, odpis mi

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Presne na túto knihu som sa minule pozerala, ale neviem, či by som jej čítanie prežila...som strašný bojko :D Ale tak, človek nikdy nevie, možno by som to zvládla :)) A vôbec som netušila, že za týmto menom stoja dvaja ľudia, to je vážne zaujímavé. Inak pekná a výstižná recenzia...maj sa krásne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pekný komentár :) určite áno, len ju nečítaj o polnoci ako ja, prosím :D najhoršie boli kapitoly z pohľadu obetí... Ale boli tam tuším len 2, čiže dalo sa. Ja mám rada presne taký druh "hororu", čiže vlastne triler :D má to myšlienku, postavy nerobia blbosti a je to správne desivé :D

      Odstrániť
  4. Vypadá to dost zajímavě, takový styl knih a filmů mám ráda :)
    BLOND SITE

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Minule som rozmýšľala nad tým, aké to môže byť. Avšak hneď podľa fotografie a po prečítaní toho, o čom to je som sa rozhodla, že to radšej nechám tým odvážnejším, pretože by som asi zaspávala s pocitom, že je niekto za oknom :D :D

    CAROLINE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja naštastie bývam v podkroví :D ale tiež som rozmýšľala nad tym ze je ktosi v dome a tak ...

      Odstrániť
  6. Moc hezká recenze! :) O knize jsem už hodně slyšela, každopádně nikdy jsem se o ní zas tolik nezajímala. Vypadá to velice zajímavě, každopádně si myslím, že bych tuhle knihu absolutně nezvládla přečíst-jsem hrozný strašpytel xD.
    DENYII

    OdpovedaťOdstrániť

 
summer glowing //// creYativitE