Blogger vs. Blog.cz

štvrtok 5. marca 2015


Dilema vybrať si správny hosting prenasleduje blogerov dlho. Niektorí skúsili obidve, niektorí len jeden server, na ktorý nedajú dopustiť. V tomto článku vám prezradím výhody a nevýhody bloggeru aj blog.cz, ako aj dôvod môjho odchodu. 

b l o g g e r . c o m
v ý h o d y
Keďže som blogger, ktorý momentálne používam, pridala ako prvý do názvu článku, začnem ním. Medzi hlavné výhody patrí najmä technická vyspelosť. Aby sme sa rozumeli, myslím tým množstvo widgetov, ktoré sa dajú na blogger nainštalovať. Môžete si tu prepojiť blog s pinterestom, facebookom, ask.fm, instagramom, či wattpadom

Takisto si môžete vytvoriť vlastné kódy, na vlastné aplikácie. Dá sa tu zmeniť favikona, vytvoriť ikonka na uloženie odkazu pre tablety a mobily. Veľká výhoda je design. Môžete si ho nakódovať presne podľa seba. Ak si chcete zvoliť jednoduchší layout, upravíte si šablónu v jednoduchom editore, na ktorý vám netreba žiadne znalosti kódovania či grafiky. Stačí štipka estetického cítenia a vytvoríte nádherný blog, na ktorý sa ľudia budú radi vracať. 


Nebudú vás tu otravovať žiadne blogy s obrovskými a gýčovitými designmi, pretože väčšina tu taký nevie vytvoriť. Preto sú tieto designy viac čisté, minimalistickejšie. Pre skúsenejších by som považovala za veľké plus možnosť vlastných reklám, za ktoré dostanete zaplatené. Zabudla som však spomenúť asi najväčšiu výhodu bloggeru oproti blog.cz. R E K L A M Y! Ak ich na blogu nechcete, ani ich mať nebudete.

Ďalšou skvelou výhodou je nepochybne zakúpenie domény. Znamená to, že za vaším názvom blogu by šlo len .com, .sk, alebo .eu, ako len chcete. Veľa užívateľov bloggeru vymýšľa skvelé návody, vďaka ktorým môžete zo svojho blogu vyčarovať nádhernú webstránku. 

Na bloggeri sa pohybujú väčšinou starší blogeri. Ak nevyhľadávate blogy s tématikou kozmetika prípadne denník, väčšina je stále mladá, ale staršia než na blog.cz. Všetci dobre vieme, koľko je tam ružovučkých blogískov. 

n e v ý h o d y
Najväčšia nevýhoda je podpora užívateľov. Na bloggeri neexistuje. Nezobrazíte sa na žiadnej hlavnej stránke. Propagovať sa musíte sami. K tomu mám len jedno (dve): tvoriť dobrý obsah a písať a písať a písať komentáre na iné blogy. Samozrejme je tu aj plno ďalších faktorov, ktoré by som rozobrala v inom článku. 

Čo sa týka designu je blogger skvelý hlavne pre tie minimalistickejšie. Ak však chcete niečo zložité, musíte vedieť kódovať, alebo aspoň rozumieť štruktúre HTML či CSS. Na väčšinu vecí nájdete tutoriály, ale nikto vám design zdarma nespraví.

Čo ma vedie k ďalšej nevýhode. Skutočne pekné šablóny (alebo teda designy, layouty) sa dajú iba kúpiť. Zato na blog.cz existuje plno dizajnérov, ktorí vám pekný kabát spravia aj zadarmo. Navyše niektoré ceny layoutov sú až príliš prehnané. Pre tých čo však chcú biznis stránku sa to oplatí viac, keďže títo dizajnéri nepoužívajú rôzne motívy, či fonty, ktoré sú platené pre obchodné účely. Avšak stále existuje plno šablón, ktoré sú veľmi pekné a zdarma s jednoduchým nastavením.

b l o g . c z
v ý h o d y
Začala by som uzavretou komunitou a zároveň podporou užívateľov. Aj keď nie ste v autorskom klube, váš najnovší článok sa na hlavnej stránke zobrazí. Ešte väčšiu pozornosť dosiahnete, keď  
napíšete článok na Tému týždňa. Uzavretá komunita môže byť však aj nevýhoda, pretože len málokedy pritiahnete pozornosť ľudí bez blogu. Navyše vám články komentujú stále tí istí. Ale takýchto komentárov môže byť dosť, hlavne kvôli túžbe po zviditeľnení. 

Takisto sa mi páčia rôzne súťaže usporadúvané na Srdci Blogu. Ja sa takmer nikdy nehlásim, ale rada čítam tie články. 

Ľahká manipulácia s editorom. S týmto možno niektorí nebudete súhlasiť. Pri bloggeri všetko vidíte, zato na blog.cz sa s tým môžete tak pohrať, až z vášho pekného, v drahom programe vypracovaného designu zostanú dve reklamy a sivé šmuhy. Záleží však na preferenciách. 

n e v ý h o d y
Absolútne, ale fakt, že totálne (úplne úmyselne prekračujem hranicu spisovnosti) najväčšou nevýhodou sú reklamy, z ktorých navyše nemáte ani cent. K tomu sa viac proste povedať nedá. Od kedy blog.cz odkúpila Nova tam tie reklamy sú. Ale ja úplne nenávidím tie malé v ľavom dolnom rohu s nejakou titulkou. Kazí to design a pozornosť čitateľa presúva tam kde netreba. 

Na blog.cz je takisto veľa užívateľov okolo 10 rokov. (Dokonca menej). To považujem tiež za nevýhodu, aj keď kompenzuje to to, že tam sú aj starší, hoci mám pocit že ich nie je tak veľa.

Ako si blogeri z blog.cz zrejme všimli, zrušilo sa prijímanie nových členov do AK, teda Autorského klubu. Aj keby ma nevybrali, stále som mala aspoň šancu. Takto už sa na tej titulke neobjavíte. 

Navyše blog.cz mi príde veľmi stagnujúci, prakticky tam nie je čo objavovať. Tu na bloggeri sa dá pomocou kódov zmeniť takmer všetko.

Ďalšia vec čo mi vadí je malý počet fontov. Chápem, sú to tie najzákladnejšie, ale mohli by pridať aspoň pár iných najmä na názvy článkov. Týmto sme sa dostali ku grafike a budeme v nej aj pokračovať. 

Favikona. Tí čo to nepoznáte, je to tá ikonka v ľavom hornom rohu na karte vášho prehliadača. Blog.cz ju má ako ceruzku v modrom krúžku. Nevravím, že to je zlé, mne sa to hlavne na začiatku neskutočne páčilo, ale keď to má každý jeden blog a nedá sa to zmeniť... Často sú na blog.cz obmedzené možnosti, chyby ani nespomínam. O tom by by určite dlhoroční užívatelia vedeli rozprávať.

Ja väčšinou píšem články na tablete. Už som si zvykla, je to pre mňa akosi jednoduchšie. Ale bez aplikácie špeciálne na tablet alebo mobil to občas seká, prípadne sa niečo vymaže - jednoducho sa píše ťažko. Myslím, že o to by sa na blog.cz mali postarať čo najskôr.


z h r n u t i e
Povedala by som to takto: Ten kto je skúsený v grafike bude vyhľadávať skôr blogger. Avšak tí čo majú grafiku radi a venujú sa jej, povedzme kratšie, nájdu riešenie na blog.cz. Úplným začiatočníkom však blogger príde zložitý a budú sa v ňom strácať. 

Tak to bolo z dnešného článku všetko. Ako vy hodnotíte tieto dva hostingy? Na ktorom máte blog? Plánujete sa presťahovať? 
xo, Radka

1 komentár:

 
summer glowing //// creYativitE